همان طور که می دانیم برای کسب درک جامع در یک حیطه از دانش، باید با مفاهیم جزئی مرتبط با آن دانش آشنایی کافی داشته باشیم تا با کسب شناخت از این مفاهیم جزئی بتوانیم کلیت آن موضوع را درک کنیم. از این به بعد، بنده قصد دارم مفاهیم مرتبط با تکنولوژی آموزشی و سایر مطالب و حیطه های مربوط به تکنولوژی آموزشی را به صورت انگلیسی و فارسی برایتان بیاورم. سعی می کنم با ارائه تدریجی این مفاهیم، بتوانم یک دیکشنری توصیفی از مفاهیم مهم تکنولوژی آموزشی (هر چند غیر کامل) ایجاد نمایم. در این پست با تاریخچه تکنولوژی آموزشی به صورت خلاصه در خدمت شما هستم. نکته ای که باید در انتها متذکر شوم آن است که بنده برای ترجمه متون انگلیسی، از ترجمه لفظ به لفظ خوداری می کنم (به شرط آنکه اصالت آن حفظ شود) و همیشه استخراج مفهوم را مقدم تر از وفا داری دقیق به متن می دانم و در صورت لزوم کلماتی را اضافه و یا حذف می کنم. این نکته ای است که بعضی از مترجمان کتاب ها (حتی بعضی اساتید دانشگاه ها) به آن توجه نمی کنند و با وفا داری کامل به متن، مطالب ترجمه شده را سخت و سقیل می کنند. تا حالا به این فکر کرده اید که چرا مطالعه کتاب های ترجمه شده از کتاب های دیگر مشکل تر است؟
History
The first use of instructional technology cannot be attributed to a specific person or time. Many histories of instructional technology start in the early 1900s, while others go back to the 1600s. This depends on the definition of instructional technology. Definitions that focus on a systems approach tend to reach further back in history, while those definitions focused on sensory devices are relatively more recent.
The use of audio and visual instruction was boosted as a military response to the problems of a labor shortage in the United States. There was a definitive need to fill the factories with skilled labor. Instructional technology provided a methodology for training in a systematic and efficient manner.
تاریخچه
اولین موارد کاربردی تکنولوژی آموزشی نمی تواند به شخص یا دوره خاصی نسبت داده شود. تاریخ بسیاری از وقایع تکنولوژی آموزشی از حدود سال های 1900 میلادی آغاز شد. در حالی که انواع دیگر ممکن است که به سال های 1600 میلادی برگردد. این مساله بستگی به تعریفی دارد که از تکنولوژی آموزشی می شود. تعاریفی که بر روی رویکرد سیستمی تاکید می کنند به دروه زمانی دور تری نسبت به زمان حال مربوط می شوند. در حالی که تعاریفی که روی وسایل و رسانه های حسی تاکید می کنند به دوره زمانی نزدیک تری نسبت به زمان حال مربوط می شوند.
استفاده از آموزش شنیداری و دیداری به عنوان کمکی برای واکنش نظامی در مورد مشکلات ناشی از کمبود نیروی کار در ایالات متحده آمریکا بود. نیاز قطعی ای که وجود داشت این بود که کارخانجات می بایست متناسب با مهارت های نیروی کار باشند. تکنولوژی آموزشی یک روش شناسی برای کارآموزی به طریق کارا و سیستمی فراهم کرد.
هدف از راه اندازي اين وبلاگ ارائه اطلاعات در زمينه هاي مختلف تكنولوژي آموزشي مي باشداميد است باراه اندازي اين وبلاگ و با مساعدت دانشجويان و اساتيد علاقه مند گامي هر چند كوچك در راه اعتلا و پيشرفت كشورمان برداشته باشيم
دوشنبه، شهریور ۰۹، ۱۳۸۸
توضیح مفاهیم مرتبط با تکنولوژی آموزشی به صورت انگلیسی و فارسی
یکشنبه، شهریور ۰۸، ۱۳۸۸
منابع پیشنهادی آزمون کتبی دکتری تکنولوژی آموزشی
با توجه به منابعی که آقای عوض زاده برای آزمون کتبی دکتری تکنولوژی آموزشی نام برده اند بنده سعی می کنم آن منابع را با ذکر جزئیات دقیق همراه با انتشارات آنها خدمتتان عرض کنم تا منابع را راحت تر تهیه و استفاده نمایید:
تکنولوژی آموزشی
1) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات بشری.
2) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان و داوود محمدی و عمران رمضانی، انتشارات آییژ.
3) مباحث تخصصی در تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان و داوود محمدی، انتشارات ققنوس. (این کتاب در حال حاضر در بازار موجود نمی باشد.)
4) اصول و مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات بشری.
5) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات مرکز نو آوری های آموزشی ایران.
6) طراحی و آشنایی با مراکز، مواد و منابع یادگیری، نوشته محمد رضا افضل نیا، انتشارات سمت.
7) مراکز یادگیری، نوشته آماند اسکات، ترجمه محمد رضا افضل نیا، انتشارات ترکیه.
8) مبانی نظری تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر هاشم فردانش، انتشارات سمت.
9) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر خدیجه علی آبادی، انتشارات دانشگاه پیام نور.
10) اصول طراحی آموزشی، نوشته آر ام گانیه و لسی جی بریگر و والتر دبلیو ویگر، ترجمه دکتر خدیجه علی آبادی، انتشارات دانا. (این کتاب در حال حاضر در بازار موجود نمی باشد.)
11) طراحی نظام های آموزشی، نوشته ای جی زمی زفسکی، ترجمه دکتر هاشم فردانش، انتشارات سمت.
12) طراحی آموزش اثر بخش (ویرایش چهارم)، نوشته گری آر موریسون و استیون ام روس و جرالد لی کمپ، ترجمه غلامحسین رحیمی دوست، انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز.
13) راهبرد ها و فنون طراحی آموزشی، نوشته سینتیا بی لشین و جولین پولاک و چارلز ام راگلوث، ترجمه دکتر هاشم فر دانش، انتشارات سمت.
14) میدیرت یادگیری (بحثی در مفاهیم تکنولوژی آموزشی)، نوشته آر کی دیویس، ترجمه دکتر داریوش نوروزی، انتشارات شادان. (این کتاب در حال حاضر در بازار موجود نمی باشد.)
و سایر کتاب ها در این زمینه.
توليد برنامه هاي كامپيوتري براي آموزش
یادگیری الکترونیکی در قرن بیست و یکم (مبانی نظری و عملی)، نوشته دی آر گریسون و تری اندرسون، ترجمه دکتر اسماعیل زارعی زوارکی و سعید صفایی موحد، انتشارات علوم و فنون.
و سایر کتاب ها در این زمینه.
روانشناسي تربيتي
1) روانشناسی پرورشی نوین، روانشناسی یادگیری و آموزش (ویرایش ششم)، دکتر علی اکبر سیف، انتشارات دوران.
2) روانشناسی تربیتی (روانشناسی آموزش و یادگیری)، نوشته دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات ویرایش.
3) روانشناسی تربیتی ( تحقیق، تدریس و یادگیری)، نوشته دکتر ریچارد پارسونز، ترجمه دکتر محمد اسد زاده، انتشارات عابد.
و سایر کتاب ها در این زمینه.
آمار و روشهاي تحقيق در علوم تربيتي
1) روش های آماری در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات دانشگاه پیام نور.
2) روش تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی (جلد اول و جلد دوم)، نوشته دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات دوران.
3) روش های تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات دانشگاه پیام نور.
4) استنباط آماری در پژوهش های علوم رفتاری، نوشته دکتر حیدر علی هومن، انتشارات پارسا.
5) آمار توصیفی در علوم رفتاری، نوشته دکتر حیدر علی هومن، انتشارات پارسا.
6) احتمالات و آمار کاربردی در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات رشد.
و سایر کتاب ها در این زمینه.
شنبه، شهریور ۰۷، ۱۳۸۸
تلویزیون آموزشی
چندی پیش مصاحبه ای از طرف شبکه آموزش سیما با دکتر داریوش نوروزی، مدیر گروه تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی انجام پذیرفته است که نکاتی قابل توجه در مورد تلویزیون آموزشی مطرح گردیده است. اصل این مصاحبه بسیار طولانی می باشد و بنده نتوانستم اصل آن را خدمتتان عرضه کنم.
در قسمت مقدمه این مصاحبه آمده است:
تغيير و تحولات دنيا با آهنگي بسيار سريع و شتابان همه عناصر جامعه را دستخوش خود قرار داده است. پيامد اين تحولات ، تغيير يافتن معيارها است. معيار فقر و ثروت ملت ها جاي خود را به ميزان دسترسي آنها به دانش و اطلاعات داده است و عصر صنعت، به عصراطلاعات و دانش تبديل شده است.
در چنين فضايي تلويزيون آموزشي به عنوان يکي از مهمترين پديده هاي عصر اطلاعات ظهور مي کند. از آنجا که فرهنگ و مقوله فرهنگ سازي يکي از مهمترين ضرورت هاي هر جامعه است. تلويزيون آموزشي مي تواند بالاترين نقش را در عرصه تقويت فرهنگ جوامع ايفا کند.
با توجه به اهميت روز افزون نقش تلويزيون آموزشي در جامعه و پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي که در اين زمينه هم در سطح جهاني و هم در سطح ملي و بومي صورت گرفته است، بر آن شديم تا در گفتگويي با آقاي دکتر داريوش نوروزي، مدير گروه تکنولوژي آموزشي دانشگاه علامه طباطبايي برخي از مهمترين سؤالات، ملاحظات و نکات را در اين زمينه مورد بررسي قرار دهيم.
برای خواندن اصل این مصاحبه، به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
http://www2.irib.ir/amouzesh/goftego/page1.htm
آدرس پست الکترونیک اساتید محترم گروه تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی
noroozi@atu.ac.ir
دکتر اسماعیل زارعی زوارکی
zavaraki@atu.ac.ir
دکتر محمد حسن امیر تیموری
amirteimori@atu.ac.ir
دکتر محمد رضا نیلی احمد آبادی
hmadabadi@atu.ac.ir
آقای حسن صادری اسکویی
Saderioskuei@atu.ac.ir
دکتر خدیجه علی آبادی
aliabadikh@atu.ac.ir
دکتر رویا رحمانی نیشابور
rahmani@atu.ac.ir
خانم نرجس خاتون اویسی
oveysi@atu.ac.ir
جمعه، شهریور ۰۶، ۱۳۸۸
آزمون کتبی دکتری تکنولوژی آموزشی
ضمن تشکر از آقای عوض زاده از اینکه اطلاعات بسیار سودمندی در مورد مرحله دوم آزمون دکتری تکنولوژی آموزشی (آزمون کتبی) در اختیار شما قرار داده اند، بنده نیز با اجرای این آزمون و تعدادی از شرکت کنندگان ارتباط نزدیکی داشته ام و طبق تلاش ها و تحقیقاتی که در این زمینه انجام داده ام به اطلاعات زیر در مورد آزمون کتبی دست یافته ام که در اختیار شما قرار می دهم:
نحوه گزینش قبول شدگان در آزمون کتبی و راه یافتگان به مرحله سوم (مصاحبه) متفاوت از نحوه گزینش در مرحله اول آزمون (آزمون تافل) بوده است. آزمون تافل معیار مدار بوده، اما آزمون کتبی هنجار مدار بوده است. یعنی در آزمون تافل با کسب حد اقل امتیاز مود نظر دانشگاه علامه طباطبایی، مجور شرکت در آزمون کتبی را به دست می آوریم و تعداد قبول شدگان در آزمون تافل به هر مقدار می تواند باشد و ربطی به قبولی یا عدم قبولی شرکت کنندگان دیگر ندارد. اما برای قبولی در آزمون کتبی، میزان ظرفیت پذیرش دکتری تعیین کننده اصلی بوده است. تعداد قبول شدگان به این صورت تعیین می شود که ظرفیت پذیرش دکتری هر چه باشد سه برابر آن به عنوان تعداد افراد قبول شده در مرحله دوم و راه یافته به مرحله سوم (مصاحبه) معرفی می شوند و چون ظرفیت پذیرش امسال 5 نفر بوده است کسانی مجوز شرکت در مرحله سوم آزمون دکتری امسال را به دست آورده اند که جزء 15 نفر برتر در آزمون کتبی بوده اند.
فرق دیگر آزمون کتبی و آزمون تافل در اهمیت امتیاز کسب شده بوده است. با کسب حد اقل امتیاز مورد نظر دانشگاه در آزمون تافل، فرد به دوره دوم راه پیدا می کند. اینکه فرد در این آزمون نمره حداقل یا نمره حد اکثر را کسب کرده باشد امتیازی برای او ندارد و تاثیری در پذیرش نهایی او ندارد. قبولی در امتحان تافل فقط به عنوان کسب مجوز شرکت در مرحله دوم بوده است و بعد از کسب این مجوز، امتحان تافل و امتیاز آن هیچ تاثیری در قبولی در مراحل بعدی نداشته است و در مراحل بعدی آزمون دکتری، آزمون تافل و امتیاز کسب شده از آن به کناری نهاده می شود. اما در مورد آزمون کتبی این مطلب درست برعکس است. به طور کلی نحوه پذیرش این طور بوده است که برای پذیرش نهایی 100 نمره منظور شده است که 80 نمره آن می تواند از آزمون کتبی کسب شود و 20 نمره آن می تواند از مرحله مصاحبه کسب شود. برخلاف آزمون تافل، نمره کسب شده در آزمون کتبی تاثیر مستقیم در قبولی فرد داشته است و بعد از قبولی در آزمون کتبی و ورود به دوره مصاحبه، امتیاز آن همچنان از اهمیت برخوردار بوده است. مجموعه نمرات کسب شده در آزمون کتبی و مرحله مصاحبه تعیین کننده افراد پذیرفته شده بوده است.
برای هر درس امتحانی، 5 سوال در نظر گرفته شده بود که مجموعا برای آزمون کتبی 25 سوال در نظر گرفته شده بود. به گفته شرکت کنندگان سوالات بسیار کلی بوده است. در مورد درس متون تخصصی تکنولوژی آموزشی، 5 سوالی که آمده بود تماما ترجمه بوده است. هر سوال شامل 2 الی 3 پاراگراف بوده است که فرد باید عینا آن ها را ترجمه می کرده و در یایان ترجمه پاراگراف های هر سوال، باید دریافت خود از آن ها را به زبان خود می نوشته است.
با سوالاتی که در آزمون کتبی طرح شده بود به نظر من به هیچ عنوان نمی توان با تنها خواندن یک منبع مثلا در درس روانشناسی تربیتی به سوالات آن پاسخ داد. نکته ای که بسیار تاکید شده بود این است که در هر درس آزمون سعی نماییم حد اقل کتاب های معروف و معتبر مربوط به آن درس را بخوانیم. (مخصوصا اگر مولف آن کتاب ها از اساتید دانشگاه علامه بوده باشد). شاید کمی غیر منطقی باشد افراد بسیار تاکید می کردند که در مورد هر درسی هر چه کتاب بیشتر بخوانید بهتر است.
نکته ای که شاید در نظر اول چندان دارای اهمیت نباشد و شاید هم کمی خنده دار به نظر آید، اما بسیاری از افراد روی آن تاکید اکید داشته اند این بود که نحوه نوشتن پاسخ های آزمون نیز مهم بوده است. اینکه ما بتوانیم منظور خود را به طور منسچم و قابل فهم ارائه دهیم و حتی تمیز نوشتن نیز مهم بوده است.
از این پست به بعد سعی می کنم در مورد منابع این آزمون اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهم. امیدوارم این اطلاعات، مورد توجه و استفاده شما قرار بگیرد.
معرفی کتابی در زمینه گرامر زبان انگلیسی
در پست قبلی در مورد لزوم فرا گیری زبان انگلیسی برای دانشجویان مطالبی را خدمتتان عرض کردم. در این پست قصد معرفی کتابی خوب در زمینه گرامر زبان انگلیسی را دارم. درست است که در این زمینه کتاب های بسیاری وجود دارد و خواندن آنها می تواند کارساز باشد؛ اما کتابی که قصد معرفی آن را دارم دارای ویژگی هایی است که می تواند فراگیری گرامر زبان انگلیسی را برای افراد، آسان و جذاب سازد. همچنین این کتاب برای کسانی که قصد شرکت در آزمون کارشناسی ارشد را دارند برای کسب توانایی پاسخ گویی به سوالات گرامری این آزمون بسیار مفید است.
مشخصات کتاب
نام کتاب: گرامر کامل زبان انگلیسی بر اساس کتاب (grammar in use)
نویسندگان کتاب: ریموند مورفی (Raymond Murphy)، ویلیام اسمالزر (William R. Smalzer)
مترجم: حمید بلوچ
انتشارات: شباهنگ
تعداد صفحات: 691 صفحه
قیمت: 6500 تومان
در پشت جلد این کتاب آمده است:
کتاب گرامر کامل زبان انگلیسی برای دانش آموزان، دانشجویان و کلیه کسانی که قصد فراگیری زبان انگلیسی را به شکل علمی و صحیح دارند قابل استفاده و مفید است. این کتاب شامل 132 درس و چندین ضمیمه است و همه نکات دستوری زبان انگلیسی را به کمک تصاویر توضیح داده است. همراه با هر درس مقداری قابل توجهی تمرین سودمند آورده شده است که همه آنها دارای جواب می باشد. این کتاب همچنین برای کسانی که خود را برای امتحان تافل آماده می کنند سودمند است و زبان آموزان می تواند آن را به صورت خود آموز مورد استفاده قرار دهند.
بنده نیز در ضمن مطالعه این کتاب، ویژگی های زیر را در مورد این کتاب یافتم:
• کتاب سعی کرده است که نکات دستوری زبان انگلیسی را از پایه توضیح دهد. البته شما اصلا مجبور نیستید که از پایه شروع کنید و تمام کتاب را از ابتدا تا به انتها بخوانید. می توانید به فهرست کتاب مراجعه کنید و تنها آن درس هایی را بخوانید که در آنها اشکال دارید.
• ادعای کتاب مبنی بر جامع بودنش، واقعا صحت دارد. این کتاب تمام جزئیات مربوط به هر مبحث گرامری را بیان کرده است. شاید به این دلیل در نگاه اول، این کتاب کمی مشکل به نظر برسد.
• از دیگر ویژگی های مفید این کتاب این است که در هر بحث گرامری اگر امکان اشتباه گرفتن آن، با مباحث دیگر وجود داشته باشد سعی کرده است که تفاوت ها و شباهت های بین این دو بحث گرامری را به طور صریح بیان کند و در صورتی که این تمایز گذاری از سوی خواننده بسیار مهم باشد برای این منظور درسی جداگانه آورده است.
• در ضمن مطالعه این کتاب برای پیشروی به درس های جدید تر به هیچ عنوان عجله به خرج ندهید. همیشه این نکته را به خاطر داشته باشید که دوره درس های قبلی، مقدم تر از خواندن درس های تازه و جدید است. این مطلب به جامع بودن مباحث کتاب بر می گردد. اگر مباحث این کتاب را در طی زمان های منظم دوره نکنید تقریبا تمام دانسته هایتان را به بوته فراموشی خواهید سپرد.
• کتاب مباحث را به زبان ساده و قابل فهم بیان کرده است و برای هر نکته گرامری به ذکر یک مثال بسنده نکرده است و چندین مثال متنوع آورده است.
• سعی کنید که در طی مطالعه این کتاب، نظم خود کتاب را رعایت کنید. درس ها را به همان ترتیب که آمده است مطالعه کنید و ترتیب درس ها را رعایت کنید. چون درس های جلو تر بر پایه درس های قبلی بنا شده است.
امید وارم شما نیز این کتاب را تهیه نمایید و از مطالعه آن لذت ببرید.
پنجشنبه، شهریور ۰۵، ۱۳۸۸
بی مهری دانشجویان نسبت به زبان انگلیسی
زبان انگلیسی تنها زبان بین المللی و زبان علمی است. همان طور که می دانیم دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد باید از یک سری دانش های اساسی برخوردار باشد. یکی از این دانش های اساسی، فراگیری زبان انگلیسی می باشد، صرف نظر از اینکه ما در چه رشته ای در حال تحصیل باشیم. برخورداری از دانش زبان انگلیسی در تمامی رشته های تحصیلی خصوصا در مقطع کارشناسی ارشد دارای اهمیت می باشد. اما در رشته تکنولوژی آموزشی به دلیل ویژگی های خاص این رشته از قبیل لزوم کار با تکنولوژی های جدید برای بر قراری ارتباط با دیگران، بهره گیری از اینترنت، کار با نرم افزار های کامپیوتری و ... این مساله از اهمیت بیشتری برخوردار است. اما انگار بعضی از دانشجویان این رشته خصوصا در مقطع کارشناسی ارشد به این مساله توجه زیادی از خود نشان نمی دهند. انگار راه کار هایی که اساتید در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برای وا داشتن دانشجویان به فرا گیری این زبان به کار می برند زیاد کار ساز نبوده است. اینکه ما دانشجویان را مجبور نماییم که به اجبار جزوه ای به زبان لاتین را برای امتحان بخوانند و یا آنها را مجبور کنیم که متنی را ترجمه کنند و نمره ای به آن تعلق دهیم راه حل این مشکل نمی باشد. اساتید باید نگرش دانشجویان را نسبت به این زبان عوض کنند و در صورتی که اساتید، دانشجویان را از ضرورت ها و فواید فراگیری زبان انگلیسی آگاه سازند خیلی بهتر از دادن 100 صفحه برای ترجمه به دانشجویان است. چرا بعضی دانشجویان حتی در مقطع کارشناسی ارشد برای ترجمه متون مورد نیاز خود، آنها را به افراد دیگر می دهند؟ اگر ما در مقطع کارشناسی ارشد زبان انگلیسی را فرا نگیریم، پس دیگر کی قرار است یاد بگیریم؟! تعدادی از افراد بهانه می آورند که ما چون وقت رفتن به کلاس زبان را نداریم پس نمی توانیم زبان انگلیسی فرا بگیریم. در صورتی که این اشتباه است. ما در حال زندگی در دنیایی هستیم که منابع اطلاعاتی ما را محاصره کرده اند و برای یادگیری هر موضوعی کتاب ها و سی دی های خود آموز زیادی وجود دارد و دیگر کسی نمی تواند بهانه بیاورد که امکانات لازم موجود نیست. نظر من این است که لزوم فراگیری زبان انگلیسی برای مقطع کارشناسی ارشد، مانند لزوم دست رسی به آب برای ادامه حیات است!!!
سلوک خردمندانه
در هر حال آنها را ببخش!
اگر مهربان باشی مردم تو را متهم می کنند که پشت این مهربانی ها هدف های خودخواهانه پنهان است.
در هر حال مهران باش!
اگر موفق شوی دوستان دروغین و دشمنان واقعی به دست خواهی آورد.
در هر حال موفق شو!
اگر صادق و صریح باشی ممکن است تو را فریب دهند.
در هر حال صادق و صریح باش!
چیزی را که برای ساختنش سال ها تلاش کرده ای می توانند در یک شب نابود کنند.
در هر حال تو بساز!
اگر آرامش و خوشبختی را بیابی مورد حسد واقع می شوی.
در هر حال به دنبال خوشبختی باش!
کار خوب امروز تو را اغلب فراموش می کنند.
در هر حال کار خوبت را انجام بده!
بهترین هایت را به دنیا هدیه بده و این ممکن است هرگز کافی نباشد.
در هر حال بهترین هایت را به دنیا بده!
می دونی ... در آخر
هر چی بوده بین تو و خداست.
در هر حال هیچ کدوم بین تو و آنها نبوده!
این جملات ممکنه بینش خیلی ها رو تغییر نده.
در هر حال تو برای آنها ارسال کن!
چهارشنبه، شهریور ۰۴، ۱۳۸۸
چهارمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بینالمللی آموزش الکترونیکی
چندی پیش دانشگاه علم و صنعت اطلاعیه ای در مورد برگزاری همایشی در زمینه یادگیری الکترونیک را ارائه کرد. دانشگاه علم و صنعت قصد دارد چهارمین کنفرانس آموزش الکترونیکی و اولین کنفرانس بین المللی در این زمینه را با شعار ارزیابی و باز تولید و توجه ویژه به کاربران و فراگیران برگزار نماید. لازم به ذکر است که کنفرانس در تاریخ روز های 18 و 19 آذر ماه سال جاری برگزار خواهد شد و آخرین مهلت ارسال مقالات 25 مهر ماه می باشد که امکان ارسال مقالات از طریق سایت این همایش نیز وجود دارد.
تاریخچه برگزاری کنفرانس در زمینه یادگیری الکترونیک
اولین کنفرانس ملی آموزش الکترونیکی در سال 1385 در دانشگاه زنجان برگزار شد.
دومین کنفرانس ملی آموزش الکترونیکی در سال 1386در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار گردید.
همچنین سومین کنفرانس ملی آموزش الکترونیکی در سال 1387 در دانشگاه خواجه نصیر طوسی برگزار گردید.
هم اکنون چهارمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی آموزش الکترونیکی در دانشگاه علم و صنعت ایران در حال تدارک می باشد.
محل برگزاری کنفرانس
تهران - نارمک - دانشگاه علم و صنعت ایران
هدف کنفرانس
هدف از برگزاری چهارمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین المللی آموزش الکترونیکی ارتقاء سطح آموزشهای الکترونیکی به منظور توانمند سازی شهروندان در شهرهای الکترونیکی ونیز ارائه مبانی نظری و یافته های علمی در حوزه آموزشهای الکترونیکی می باشد .
محورهای کنفرانس
• ارزشیابی آموزشی
• اقتصاد و حقوق یادگیری الکترونیکی
• بهداشت روانی
• سیاست گذاری یادگیری الکترونیکی و مباحث کلان
• طراحی و تولید محتوای الکترونیکی
• علم و هنر یاددهی- یادگیری الکترونیکی
• مدیریت آموزش و یادگیری الکترونیکی
• مهندسی آموزش و یادگیری الکترونیکی
بنده هم قصد شرکت در این کنفرانس را دارم و در حال تهیه دو مقاله در این زمینه هستم. امید است که با برگزاری هر چه بیشتر چنین همایش هایی در زمینه یادگیری الکترونیک در کشورمان بتوانیم گامی در جهت گسترش آموزش الکترونیک در جامعه معاصر برداشته باشیم و موانع توسعه این پدیده نو ظهور آموزشی را از سر راه برداریم.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کنفرانس به آدرس زیر مراجعه نمایید:
http://elearning-conf.ir
شنبه، مرداد ۳۱، ۱۳۸۸
کتاب های چاپی و کتاب های الکترونیک
یکی از نگرانی های بشر از گذشته های دور تا به امروز توجه به لزوم حفظ دستاورد های خویش و انتقال آنها به نسل های آینده بوده است. انسان ها برای رفع این نیاز، متناسب با دوره های زمانی و شرایط حاکم بر آن دوره، از روش ها و وسایل گوناگونی برای این منظور سود برده اند. انسان های اولیه تا هزاران سال برای انتقال دستاورد هایشان به نسل های آینده صرفا به حافظه خود اتکا می کردند و میراث فرهنگی را سینه به سینه به افراد دیگر منتقل می کردند. با اختراع الفبا توسط یونایی ها تا حد زیادی از فراموشی و نقصان در حفظ این میراث فرهنگی کاسته شد. تحول مهم دیگر در این زمینه اختراع کاغذ توسط چینی ها بود. این اختراع چینی ها باعث شد که دستاورد های فرهنگی پیشینیان مدت طولانی تری دوام بیاورد و کمتر دستخوش تغییر و تحول قرار بگیرد. اما رویداد مهمی که در این زمینه تاثیرات چشمگیری از خود بر جای گذاشت اختراع ماشین چاپ توسط کوتنبرگ در سال 1452میلادی بود. از جمله تاثیرات ژرف اختراع کوتنبرگ در زمینه دستاورد ها و میراث های فرهنگی که عمدتا از طریق کتاب ها به نسل های آینده انتقال می یافتند می توان به کاهش چشمگیر هزینه تولید کتاب، اافزایش تعداد نسخه های موجود از هر کتاب، امکان دسترسی بیشتر افراد به کتاب های مورد نیاز خود و ... اشاره کرد.
یکی از وظایف محافظه کارانه مدارس از زمان های گذشته تا به حال، حفظ و انتقال میراث فرهنگی جامعه به نسل های جوان تر بوده است. مدارس یرای ایفای این وظیفه مهم خود و برای دست رسی به سایر هدف های خود سعی می کند که محتوایی به همین منظور تدوین نماید که این محتوا عمدتا از طریق کتاب های درسی به دانش آموزان منتقل می شود. کتاب های درسی در طول حیات خود در نظام های آموزشی دچار تحول و دگرگونی هایی شده است. جدید ترین تحولی که در این زمینه در چند سال اخیر در نتیجه ظهور تکنولوژی کامپیوتر به وقوع پیوسته است کتاب های الکترونیک یا کتاب های دیجیتال است که ادعا می کند که می تواند جای کتاب های چاپی را در سیستم نظام آموزشی بگیرد. این پیش بینی های قریب الوقوع انقلاب آموزشی در قرن گذشته و قرن حاضر بسیار اتفاق افتاده است و معلمان به محض وقوع رخدادی مهم و جدید در تعلیم و تربیت خود را برای آن انقلاب آموزشی آماده می کنند. مثلا در حدود سال های 1910 میلادی که پروژکتور فیلم متحرک ابداع شد، ادیسون ادعا کرد که کتاب های درسی تا 10 سال آینده از نظام آموزش محو می گردند. 70 سال پیش قرار بود که رادیو با ظهورش تحولات ژرفی را در نظام آموزشی ایجاد کند. بعد از آن ماشین های آموزشی اسکینر ادعای چنین انقلابی را در نظام آموزشی داشته اند. حال کامپیوتربه طور کلی و کتاب های الکترونیک به طور خاص نیز مدعی وقوع چنین انقلاب آموزشی هستند. در حال حاضر، کتاب های الکترونیک، جدید ترین رسانه نوشتاری است. کتاب های الکترونیک نسبت به کتاب های چاپی معمولی مزایایی به این شرح دارند:
• افزایش سرعت توزیع کتاب در بین دانش آموزان نیازمند که این خود می تواند یکی از محدودیت های کتاب های چاپی معمولی را رفع کند. کتاب های چاپی برای طی کردن فرآیند تالیف، چاپ و توزیع، مقدار زیادی زمان به خود اختصاص می دهد که این مساله شاید باعث کهنگی مباحث مطرح شده در آنها و عدم ارائه مطالب جدید و مورد نیاز برای مقابله با نیاز های نوظهور شود.
• برای تهیه کتاب های چاپی باید هزینه ای در قبال آن متحمل شویم که این یکی از عمده ترین مشکلات تهیه کتاب های چاپی است. همچنین برای تهیه آنها علاوه بر پرداخت هزینه باید به مراکز خرید مراجعه کرد که این نیز مقدار قابل توجهی از وقت افراد را به خود اختصاص می دهد. اما برای تهیه کتاب های الکترونیکی تقریبا هزینه ای متحمل نمی شویم و دریافت آن نیز با صرف زمان بسیار کمتری امکان پذیر است.
• کتاب های چاپی برای انتقال پیام خود به مخاطبانش ققط از حس بینایی مخاطب بهره می گیرد. در صورتی که همان طور که می دانیم هر حسی ظرفیت ها و محدودیت های خاص خود را دارد و برای تحقق یادگیری به معنای واقعی باید از تمام حواس افراد استفاده کرد. در صورتی که در کتاب های الکترونیک علاوه بر امکان بهره گیری از حس بینایی، بهره گیری از حس شنوایی نیز امکان پذیر است.
• از مزایای بسیار جالب این کتاب ها امکان ایجاد پیوند و اتصال با سایر منابع نوشتاری دیگر در صورت لزوم است. شاید در کتاب های چاپی برای جلوگیری از حجیم شدن کتاب و سایر تبعات ناشی از آن، نتوانیم اطلاعات اضافی و تکمیلی لازم را برای افراد ارائه دهیم. اما در کتاب های الکترونیکی، چنین امکانی فراهم شده است. مثلا در صورتی که مطلبی برگرفته از منبع دیگری باشد می توانیم برای مستند سازی مطالب خود لینکی به آن منبع اصلی ایجاد نماییم. همچنین در مواقعی که بخواهیم اطلاعاتی اضافی در مورد موضوعی خاص در اختیار افراد علاقه مند قرار دهیم می توانیم از این امکان بهره ببریم.
کتاب های الکترونیک علی رغم تمام مزایایی که نسبت به کتاب های چاپی دارند اما چرا نمی توانند به طور کامل جانشین کتاب های چاپی شوند؟ دلایل این امر می توند به این قرار باشد:
• کتاب های معمولی را می توان همیشه همراه خود داشته باشیم و تحت هر شرایطی آنها را مطالعه نماییم. اما کتاب های الکترونیک را حتما باید با استفاده از کامپیوتر مطالعه نماییم. البته می توانیم در صورت نیاز از صفحات این کتاب پرینت بگیریم که در این صورت این کتاب ها تبدیل به کتاب های چاپی می شوند.
• وقتی که قصد خرید کتابی را داریم می توانیم قبل از خرید، آن را ورق بزنیم و از محتوای آن آگاه شویم و دید کلی نسبت به آن به دست آوریم. اما در صورتی که بخواهیم کتابی الکترونیکی را دانلود کنیم و یا آن را خرید اینترنتی نماییم همچین امکانی وجود ندارد. مگر آنکه از قبل از محتوای آن کتاب مطلع باشیم یا در هنگام دانلود کتاب، چکیده آن را در اختیار داشته باشیم.
• درمورد کتاب هایی که دانلود آنها به صورت آزاد است و بابت دانلود هزینه ای از افراد مطالبه نمی کند توجه به حق نویسنده (کپی رایت) رعایت نمی شود.
• ممکن است اتفاقات غیر منتظره ای مانند قطعی برق، خرابی کامپیوتر و ... مانع از استفاده از کتاب های الکترونیکی شود که وقوع این اتفاقات در مورد کتاب های چاپی کمتر احتمال می رود.
• در شرایط فعلی جامعه ما، هر کسی (خصوصا در مناطق دور افتاده و روستایی) امکان دسترسی به کامپیوتر را ندارد. در صورتی که نیاز به دانلود کتاب از طریق اینترنت باشد باید امکان دسترسی به اینترنت را نیز به آن افزود که این، خود، نیاز به در اختیار داشتن خط تلفن را دارد.
البته این سخنان به معنی با اهمیت جلوه دادن کتاب های چاپی یا بی اهمیت جلوه دادن کتاب های الکترونیکی نیست. یکی از عادت های معمول بشر این بوده است که به محض ظهور نوآوری جدید تصور نماید که این نوآوری می تواند جانشین تمام راه حل های قبلی موجود شود و آنها را به طور کل منسوخ سازد. مانند همان اتفاقی که در زمان اختراع تلویزیون رخ داد. با اختراع تلویزیون مردم تصور کردند که دیگر عمر رادیو به سر آمده است و به زودی این رسانه از خانه ها برچیده خواهد شد. اما این پیش بینی اتفاق نیفتاد. دلیل این امر می تواند این باشد که به طور کلی هر رسانه ای نسبت به رسانه های دیگر از یک سری مزایا و معایبی برخوردار است و انتخاب هیچ رسانه ای برای تمام موقعیت های آموزشی از قبل دیکته نشده است. این نکته را نیز می توان در مورد کتاب های چاپی و کتاب های الکترونیکی نیز تعمیم داد. انتخاب هر یک از این دو در موقعیت های آموزشی _ یادگیری بسته به محدودیت ها، امکانات و ویژگی های ملحوظ در آن موقعیت است و هیچ یک از این دو بر دیگری برتری ندارد. انتخاب کتاب های الکترونیکی به خاطر جدید بودن آن و عدم انتخاب کتاب های چاپی به خاطر قدیمی بودن آن در موقعیت های آموزشی نمی تواند دلیل موجهی باشد. بلکه در این مورد باید به عواملی چون هدف های مورد نظر، ویژگی های محیط آموزشی، ویژگی های خود رسانه و ... توجه کرد.
سهشنبه، مرداد ۲۷، ۱۳۸۸
طراحی آموزشی کوتاه مدت و طراحی آموزشی بلند مدت
از زیر شاخه های تکنولوژی آموزشی طبقه بندی می شود. طراحی در لغت به معنای تهیه یک نقشه راهبردی شامل تعدادی از اقدامات اجرایی برای رسیدن به مجموعه ای از اهداف از پیش تعیین شده است. طراحی نظام های آموزشی نیز به عنوان برنامه ریزی مجموعه ای از فعالیت های آموزشی و یادگیری برای حصول اهداف از پیش تعیین شده اطلاق می شود. طراحی آموزشی یکی از مباحث مطرح در تکنولوژی آموزشی است. اگر چه نشانه های آشکار تولد این رشته از اوایل سال های 1960 آشکار شد. اما می توان ریشه های ظهور آن را به حدود سال های 1900 میلادی نسبت داد. این رشته به صورت دفعی و یک باره به وجود نیامده است. بلکه مجموعه ای از وقایع مهم در حیطه تعلیم و تربیت در ظهور آن نقش داشته اند. از جمله وقایع ای که در پیدایش و گسترش این رشته نقش داشته اند می توان به طبقه بندی هدف های پرورشی، ظهور نگرش سیستمی در آموزش ، آموزش برنامه ای، تهیه آزمون های معیاری و ... اشاره کرد.
از سال 1960 تا به حال الگو های مختلفی برای طراحی آموزشی ابداع شده اند که هر یک برای استفاده در موقعیت خاص یادگیری مناسب هستند. طراح آموزشی می تواند از الگو ها ی از پیش طراحی شده استفاده کند یا در این الگو ها برای تطبیق آنها با شرایط ویژه مورد نظرش تغییراتی را ایجاد کند و در موارد نادری نیز شخصا به ابداع یک الگوی طراحی جدید اقدام نماید. در صورتی که طراح آموزشی از هر یک از این الگو ها استفاده نماید در فرآیند طراحی آموزشی با دو نوع طراحی آموزشی سر و کار دارد:
1) طراحی آموزشی کوتاه مدت
2) طراحی آموزشی بلند مدت
منظور از طراحی آموزشی کوتاه مدت و طراحی آموزشی بلند مدت چیست؟ منظور از طراحی آموزشی کوتاه مدت همان طراحی مجموعه ای از فعالیت های آموزشی برای تحقق اهداف آموزشی می باشد و به همان معنای معمول و متداول طراحی آموزشی اشاره می کند. اما کار طراح آموزشی با تهیه این نقشه کاری تمام نمی شود. با صرف به مرحله اجرا در آوردن برنامه طراحی شده نمی توان کار طراح آموزشی را تمام شده فرض کرد. لازم است که اشکلات احتمالی برنامه طراحی شده که پس از اتمام برنامه آشکار شده است مشخص و رفع شود. اینجاست که پای طراحی آموزشی بلند مدت به میدان باز می شود. طراحی آموزشی بلند مدت می کوشد که با دریافت بارخورد های ناشی از نتایج برنامه طراحی شده در صورت لزوم تغییراتی را در خود برنامه ایجاد کند. می توان گفت که کار طراحی آموزشی بلند مدت هیچ گاه پایان نمی یابد و همواره می کوشد تا با استفاده از نتایج حاصله از برنامه اجرا شده در صدد بهبود هر چه بیشتر برنامه طراحی شده برآید. شاید بتوان گفت که ارزشیابی و بهبود مستمر برنامه های طراحی شده یکی از خدمات برزگ نگرش سیستمی به آموزش بوده است.
شنبه، مرداد ۲۴، ۱۳۸۸
قوانين و موضوعات وبلاگ
قوانين
1- در مطالب ارسالي نبايد به كسي توهين شود.
2- اظهار نظرها بايد در چهارچوب موضوعات وبلاگ باشد.
3- نقد علمي مطالب ديگران آزاد است.
موضوعات وبلاگ
موضوعاتي كه مي توان در اين وبلاگ در مورد آنها مطلب ارسال كرد عبارتند از:
- تكنولوژي آموزشي: تاريخچه، مفاهيم و كاربردها
- طراحي آموزشي: تعاريف، مفاهيم، رويكردها و الگوها
- رسانه هاي آموزشي
- فرآيندهاي ياددهي- يادگيري
- استانداردهاي آموزشي
- ارزشيابي آموزشي
- آموزش از راه دور و آموزش الكترونيكي
دانشگاهها و مدارس آموزش از راه دور، مدارس هوشمند و ...
- چندرسانه اي آموزشي
- آموزش هاي صنعتي و سازماني
- تحقيق در تكنولوژي آموزشي: پايان نامه ها، مقاله ها و همايش ها
- كاربردهاي تكنولوژي آموزشي
تکنولوژی آموزشی چیست و تکنولوژیست آموزشی کیست؟
رشته تكنولوژي آموزشي نگرش تازه به مسائل تعليم و تربيت است كه با استفاده از اصول روان شناسي و بهره گيري از علم برنامه ريزي آموزشي و طراحي دقيق مبتني بر هدف هاي مشخص و با در نظرگرفتن توائم منابع و امكانات انساني و مادي بهترين روش وسايل آموزشي را در جهت تغيير رفتارفراگيران عرضه مي كند. این رشته می کوشد افرادی تربیت نماید که دارای مهارت و قابلیت های زیر باشند:
• به كاراندازي رسانه هاي آموزشي جهت اداره و كلاس ها، سالن هاي سخنراني و...
• طراحي و توليد منابع رسانه اي
• اداره و كتابخانه ها و مراكز مواد درسي
• تهيه و تدوين ، توسعه و اصلاح طرح هاي آموزشي
• شناخت و كشف مسائل آموزشي
• طراحي و اجراي ارزشيابي از سيستم هاي آموزشي
• ارزيابي و انتخاب مواد و تجهيزات آموزشي جهت خريد
• كمك در تهيه و تنظيم محتوا براي رسانه هاي آموزشي
• شركت و ارائه كمك و همفكري در برنامه ريزي هاي آموزشي و درسي
پس این عقیده که وظیفه یک تکنولوژیست آموزشی صرفا به کار گیری ابزار و رسانه های آموزشی است تصور اشتباهی می باشد. یک تکنولوژیست آموزشی در درجه اول باید یک منتقد و تحلیل گر خوبی باشد و با دیدی انتقادانه و ضریفانه بتواند مشکلات نظام آموزشی که گاهی از نظر ها پنهان است را به موقع تشخیص دهد و از تمام قابلیت هایی که رشته تکنولوژی آموزشی در اختیارش قرار می دهد برای رفع هر چه سریع تر مشکل استفاده نماید.
جمعه، مرداد ۲۳، ۱۳۸۸
نقش و جایگاه تکنولوژی آموزشی در حل مشکلات نظام آموزشی
مجموعه علوم بشری به دو دسته کلی علوم کاربردی و علوم نظری تقسیم می شود. علوم نظری در هر حیطه و رشته خاص شامل مفاهیم، نظریات، قوانین و اصول مربوط به آن رشته است. هدف پژوهشگرانی که در زمینه علوم نظری دست به تحقیق می زنند صرفا کسب شناختی جامع و کامل از موضوع مورد علاقه شان است و چندان علاقه ای به کاربرد یافته های خود برای حل مسائل ویژه در زندگی روزمره ندارند. بنابراین علوم نظری را نمی توان به طور مستقیم برای حل مسائل زندگی به خدمت گرفت. لازم است که این علوم نظری از لحاظ کاربری نیز مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد تا موارد کاربردی آن نیز مشخص گردد. این کار معمولا بر عهده پژوهشگران کاربردی در هر حیطه دانش بشری می باشد. به عبارتی دیگر می توان گفت هدف از پژوهش های نظری کسب شناختی بیشتر از پدیده های ناشناخته اطراف خود می باشد و هدف از پژوهش های کاربردی، مشخص ساختن موارد کاربردی احتمالی این علوم نظری برای بهبود زندگی بشری می باشد. پژوهش های نوع دوم در هر رشته تخصصی، دانشی را فراهم می آورد که از آن به عنوان تکنولوژی آن رشته یاد می شود. پس تکنولوژی در هر رشته سعی دارد دانش کشف شده در مورد پدیده های ناشناخته و روابط بین آنها را به دانشی قابل کاربرد در حل مسائل زندگی تبدیل کند. به طور خاص تکنولوژی آموزشی نیز همین مقصد را دنبال می کند. رشته تکنولوژی آمورشی یک دانش میان رشته ای است که می کوشد با بهره گیری از یافته های رشته های دیگر از قبیل علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات و ارتباطات، روانشناسی تربیتی، علوم فیزیکی و همچنین مجموعه دانش و تحقیقات انجام شده در علوم تربیتی و .. راه حل های کاربردی برای حل مسائل و مشکلات آموزشی ارائه دهد. رشته تکنولوژی آموزشی می تواند برای حل مسائل و مشکلات آموزشی زیر به کار برد ه شود:
- یکی از مشکلات نظام آموزشی هر کشوری از دیرباز مشکلات مربوط به تحت پوشش قرار دادن تمام افراد واجب التعلیم می باشد. در نظام آموزشی سنتی افزایش تعداد دانش آموزان تحت پوشش نظام آموزشی، همیشه همراه با افزایش هزینه های سرمایه ای و جاری نظام آموزشی بوده است. تکنولوژی آموزشی با فراهم آوردن امکان شکل گیری آموزش غیر حضوری و از راه دور تا حد زیادی توانسته است بر این مشکل فائق آید و در ضمن نیز از این مزیت برخوردار است که با افزایش تعداد بیشتری از دانش آموزان، هزینه سرانه دانش آموزی نیز به طور دائم کاهش می یابد.
- در صورتی که تکنولوژی آموزشی با تمام قابلیت های بالقوه اش در نظام آموزشی به کار برده شود می توان برای دانش آموزان، مدرسه ای بدون دیوار به وجود آورد. در زندگی مدرن امروزی، پایگاه های اطلاعاتی دانش آموزان را محاصره کرده اند. دانش آموز می تواند از طریق شبکه های مختلف کامپیوتری (از جمله اینترنت و اینترانت) با دریایی از اطلاعات در کوتاه ترین زمان ممکن دست یابد. به کتاب خانه های دانشگاه های بزرگ جهان دست رسی داشته باشد، در کنفرانس های برگزار شده در آن طرف دنیا شرکت نماید و با دانش آموزان و معلمان در هر کجای دنیا ارتباط داشته باشد. در واقع می توان روزی را تصور نمود که مدارس متعدد در جهان تبدیل به یک مدرسه جهانی شود که این خود می تواند یکی از مظاهر رخداد دهکده جهانی باشد.
- تکنولوژی آموزشی با بهره گیری از ابزار های آموزشی، رسانه ها و فرا رسانه های آموزشی می تواند محیط کلاس های آموزشی را شبیه دنیای واقعی خارج از مدرسه سازد و با فراهم آوردن تکالیف اصیل و واقعی، دانش آموزان را برای حل مسائل دنیای دائم در حال تغییر آماده سازد. مگر به غیر از این است که آموزش مدرسه ای باید دانش آموزان را برای زندگی در یک جامعه آماده کند؟ در صورتی که دانش آموزان نتوانند دانسته های خود را در زندگی شخصی خود به کار بگیرند نظام آموزشی در رسیدن به این مقصد خود نا کام مانده است. در صورتی از تکنولوژی آموزشی در جای مناسب خود استفاده شود می تواند تجارب یادگیری عینی و شبیه به زندگی خارج از مدرسه را برای دانش آموزان به وجود آورد و در نتیجه دانش آموزان می توانند ارتباط آموزش های مدرسه ای را با زندگی خود درک کنند و این خود باعث افزایش انگیزه دانش آموزان برای پذیرفتن مسئولیت یادگیری خود می باشد.
- از علت های افت تحصیلی در هر نظام آموزشی می توان به مشکلات انگیزه ای ترک تحصیل کردگان اشاره کرد. این افراد به دلیل شکست های پی در پی در کسب موفقیت در نتیجه آموزش غیر اصولی، عطای آموزش را به لقای آن می بخشند. همان طور که می دانیم از مسئولیت های اصلی تکنولوژی آموزشی تعیین اهداف نظام آموزشی و طراحی نظام آموزشی برای رسیدن به آن اهداف و ارزشیابی مستمر فرآیند و برونداد های واسطه ای و نهایی نظام آموزشی برای کسب اطمینان از تحقق اهداف از قبل تعیین شده نظام می باشد. در صورتی که در تمام طول برنامه ریزی، طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه های آموزشی، نظام آموزش و برنامه آموزشی که در داخل این نظام قرار دارد مستمرا در بوته آزمایش قرار گیرد و از تحقق کارآمد هدف های از پیش تعیین شده برای نظام آموزشی و انطباق برنامه های آموزشی طراحی شده، اجرا شده و کسب شده با یکدیگر اطمینان حاصل آید می توان به محض پی بردن به کوچکترین نقصان و مشکلی که باعث انحراف آموزش از مسیر اصلی خود می شود آن را به سرعت رفع کرد و تا حدود زیادی نیز می توان امکان موفقیت دانش آموزان در رسیدن به هداف آموزشی را در حد تسلط برای آنها فراهم کرد و موفقیت های آموزشی همیشگی را برای آنها فراهم کرد.
- نابرابری در دسترسی به آموزش برای دانش آموزان ساکن در شهر و دانش آموزان ساکن در روستا نیز یکی از مشکلات اصلی نظام آموزشی بوده است. از جمله راه حل های موثر که تکنولوژی آموزشی برای حل این مشکل ارائه می دهد می توان به نظام آموزشی از راه دور (آموزش غیر حضوری) اشاره کرد. نظام آموزش از راه دور در دوره شکل گیری خود دارای اشکال مختلفی بوده است: آموزش مکاتبه ای، آموزش شنیداری، آموزش دیداری _ شنیداری، آموزش به کمک کامپیوتر و نرم افزار های آموزشی، آموزش الکترونیک. آخرین شکل نظام آموزشی که آموزش الکترونیک است تمام قابلیت های اشکال قبلی نظام آموزشی غیر حضوری را در خود دارد و همچنین از بسیاری از محدودیت های اشکال قبلی نظام آموزش از راه دور مبرا است. در واقع می توان گفت که آموزش الکترونیک چیزی فرا تر از مجموعه اجزای اشکال قبلی نظام آموزش از راه دور است و می توان آن را نوعی گشتالت نظام آموزش غیر حضوری قلمداد کرد. آموزش الکترونیک به خوبی توانسته است محدودیت مکانی و زمانی برای دست رسی به آموزش را برای کلیه افراد جامعه از میان بر دارد.
- یکی از اشکالات اساسی تدریس معلمان در مقاطع مختلف تحصیلی، اتکاء صرف به روش سخنرانی برای فراهم آوردن شرایط یادگیری برای دانش آموزان است. اما آیا استفاده از محرک های کلامی واقعا می تواند تمام شرایط لازم برای یادگیری را فراهم آورد؟ این مساله خصوصا برای کودکان پیش دبستانی و دبستانی به دلیل برخورداری از تفکر عینی و محسوس اهمیتی دو چندان پیدا می کند. با بهره گیری از رسانه های آموزشی، چند رسانه ای های آموزشی و ... می توان از تمام حواس دانش آموزان برای یادگیری استفاده کرد و تجاربی عینی و محسوس برای آنها فراهم کرد و و آموزش را با ویژگی های تفکر آنها منطبق کرد و همچنین می توان محیط کلاس درس را از حالتی کسل کننده خارج کرد و علاقه دانش آموزان و اشتیاق آن ها را برای مشارکت در یادگیری خود و مشارت با دیگران در یادگیری را بر انگیخت.
- در قدیم نقش معلم در کلاس درسی، نقش انتقال دهنده آموزش به دانش آموزان تلقی می شد. اما در نتیجه گستره یادگیری الکترونیک در نظام مدرن آموزشی امروز که امکان دسترسی به هر مقدار اطلاعات در هر زمان و مکانی را برای دانش آموزان فراهم آورده است وظایف معلم نیز دستخوش تحولات اساسی می شود. یکی از تحولات مشهود می تواند تغییر نقش معلم از انتقال دهنده اطلاعات به نقش تسهیل گر فرآیند یادگیری و میدیریت و هدایت یادگیری دانش آموزان است. در این صورت نیز دانش آموز برای یادگیری علوم مورد نیاز خود کم تر به معلم و کلاس درس وابسته است و می تواند در هر حیطه ای از دانش که احساس می کند به آن نیاز دارد کسب معلومات نماید. در این صورت می توان آموزشی مادام العمر را برای افراد جامعه متصور بود.
- انفرادی کردن آموزش نیز از دیگر خدمات بزرگ تکنولوژی آموزشی به نظام آموزشی می باشد. کاربرد تکنولوژی آموزشی در نظام آموزشی ابتدا متوجه آموزش های جمعی و توده ای بود. اما از آنجا که تفاوت های فردی موثر بر یادگیری در بین افراد بسیار زیاد است تکنولوژی آموزشی نیز تغییر مسیر داده است و به سمت انفرادی کردن آموزش پیش رفته است. از مزیت های انفرادی کردن آموزش (مثلا آموزش برنامه ای) انطباق آموزش با ویژگی ها و تفاوت های فردی دانش آموزان است و به آنها اجازه می دهد که متناسب با آهنگ یادگیری خود پیش بروند و رقابت های تخریب کننده میان دانش آموزان نیز کاهش یابد. البته نباید تصور کرد که آموزش انفرادی فقط مختص دانش آموزان ضعیف است. آموزش انفرادی برای دانش آموزان مستعد نیز بر حسب نیاز های آموزشی آنها می تواند مطالب درسی را با گستره و عمق لازم به صورت انفرادی را برای آنها فراهم آورد. نکته ای که باید به آن اشاره کرد این است که تکنولوژی آموزشی از حیطه آموزش انفرادی به حیطه آموزش گروهی منتقل شده است.
- و حل بسیاری از دیگر مشکلات نظام آموزشی ...
نکته ای که ذکر آن در پایان ضروری است این است که هیچ یک از جنبه های نظری و کاربردی علم بر یکدیگر برتری و رجحان ندارد و هر یک تکمیل کننده دیگری می باشد. مثلا در حیطه آموزش در صورتی که بیشتر به پیشرفت علوم نظری توجه شود نمی تواند کاربردی سومند برای حل مشکلات آموزشی داشته باشد و در صورتی که به علوم نظری توجه کمی شود در این صورت پایه های لازم برای استخراج دانش تکنولوژیکی لازم برای حل مشکلات آموزشی را در اختیار نداریم. دانش نظری و دانش کاربردی در هر رشته باید پا به پای هم گسترش یابند و مورد تحقیق قرار گیرند.
پنجشنبه، مرداد ۲۲، ۱۳۸۸
تاسیس دوره دکتری تکنولوژی آموزشی
تا چندی پیش یکی از مشکلات فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته تکنولوژی آموزشی عدم امکان تحصیل تا مقطع دکتری بوده است. اما با همت گروه تکنولوژی دانشگاه علامه طباطبایی سرانجام امکان تحصیل در این رشته تا مقطع دکتری برای اولین بار در ایران فراهم شده است و این خود می تواند اثرات و فوایدی به شرح زیر داشته باشد:
- یکی از مهم ترین فوایدی که می توان اشاره کرد این است که با تاسیس دوره دکتری، این رشته جایگاه واقعی و شایسته خود را در نظام آموزشی ایران به دست می آورد. نظام آموزشی کشور می تواند با به خدمت گرفتن فارغ التحصیلان این رشته در مقطع دکتری بسیاری از مشکلاتی را که در نظر اول حل نشدنی به نظر می رسد را حل نماید و امکان دسترسی به آموزش را برای نقاط محروم و دور افتاده را نیز فراهم نماید و فرصت های برابر آموزشی را برای تمام آحاد جامعه به وجود آورد.
- یکی دیگر از فواید می تواند افزایش انگیزه دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد این رشته باشد.
- یکی از فواید دیگر می تواند توجه اساتید این رشته در ضرورت به روز رسانی دانسته های خود و انطباق آن با نیاز های جامعه اطلاعاتی معاصر باشد. این شاید به این دلیل باشد که دانشجویان در مقطع دکتری توقع و انتظار بیشتری از اساتید خود دارند.
- همچنین این امر می تواند باعث افزایش مجموعه کارهای علمی و پژوهشی دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی ارشد شود. چون همانطور که می دانید یکی از ضروریات قبولی در مقطع دکتری، داشتن سوابق علمی و پژوهشی می باشد و این مساله از یک طرف می تواند مشوق خوبی برای دانشجویان این رشته برای انجام کارهای علمی _ پژوهشی باشد و از طرف دیگر باعث پیشرفت هر چه بیشتر این رشته هم از بعد نظری و هم از بعد کاربردی شود.
- یکی دیگر از اثرات تاسیس دکتری این رشته عدم نیاز کشور به اعزام دانشجو به خارج از کشور برای تحصیل در مقطع دکتری می باشد. یکی موانع پیشرفت و توسعه در کشورها نبود نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز کشور ها و عدم امکان آموزش آنها در داخل کشور می باشد و در صورتی که کشور ها بتواند این مانع مهم را از سر راه خود بردارند مسیر های توسعه برای آن کشور ها هموار می شود. با تاسیس دکتری این رشته می توانیم گامی هر چند کوچک برای از میان برداشتن موانع توسعه برای کشورمان برداریم.
- همچینین فایده دیگر می تواند افزایش انگیزه و تلاش دانشگاه های دیگر کشور برای ایجاد امکان پذیرش دانشجو در مقطع دکتری این رشته باشد.
با توجه به اثرات تاسیس دوره دکتری تکنولوژی آموزشی که در بالا ذکر شد می توان آینده روشنی را برای این رشته در کشور غزیزمان ایران متصور باشیم و به امید روزی باشیم که تمام افراد متخصص مورد نیاز در این رشته در داخل کشور تربیت شوند و و این خود می تواند گامی موثر در راه خود کفایی، رشد و اعتلاء کشورمان باشد.
یکشنبه، مرداد ۱۸، ۱۳۸۸
روش ايجاد وبلاگ گروهي در سرويس bloger گوگل
جهت دعوت از افراد برای پیوستن به وبلاگ، ابتدا به زبانه تنظیمات مجوزها رفته و سپس روی "افزودن نویسندگان" کلیک کنید. سپس آدرس ایمیل افرادی را که به وبلاگ دعوت کرده اید، وارد کنید؛ آنها به زودی دعوت نامه ای دریافت می کنند. توجه داشته باشید که آنها باید دارای اشتراک Google باشند، و در صورتی که در حال حاضر فاقد اشتراک Google هستند، از آنها درخواست می شود یک اشتراک ایجاد کنند. برای ارسال دعوت نامه ها، روی "دعوت" کلیک کنید. هنگامی که عضو جدید گروه با موفقیت به وبلاگ ملحق شد، ایمیلی دریافت می کنید.