سه‌شنبه، آبان ۲۶، ۱۳۸۸

وبلاگ در تکنولوژی آموزشی


در سراسر جهان یک تردید عمومی در مورد مطلوب بودن کوتاه مدت و بلند مدت استفاده از تکنولوژی آموزشی در تولید علم وجود دارد . این تردید بصورت تکنوفیلی « دوست داشتن تکنولوژی» وتکنوفوبی « تکنولوژی گریزی» می باشد ... بسیاری از افراد ادعا دارند که اتکای فزاینده ما به تکنولوژی منجر به تخریب اجتماع می گردد، و دیگران معتقدند که تکنولوژی جاده ای به سمت جهان رویایی می باشد تردیدی نیست که به کار گرفتن ابزار جدیدتر در تکنولوژی آموزشی و روش های نوین بستر مناسبی برای تولید علم و توسعه آن فراهم می آورد ... در عصر کنونی تولید علم و تحرک علمی با رونق و پیشرفت تکنولوژی نیز کاملا مرتبط است ... از سوی دیگر تدوین سیاست علمی کارآمد و اثر بخش ، مستلزم شناخت ، آگاهی از وضعیت علمی کشور، میزان تولید آن، ساز و کارهای لازم برای بهبود و ارتقای تولید، توسعه علمی و عوامل و معیارهای موثر از قبیل بالا بردن سطح تکنولوژی آموزشی در بهره گیری از علم است .

منبع : شبکه فن آوری اطلاعات ایران

با توجه به مطلب فوق نظرتان در مورد وبلاگ به عنوان یک ابزار نوین در تکنولوژی آموزشی چیست؟

یکشنبه، آبان ۲۴، ۱۳۸۸

رسانه ها

یک رسانه (رسانه ها) یک وسیله ارتباطاتی و یک منبع اطلاعاتی است. اصطلاح رسانه از کلمه لاتین به معنای "ما بین" نشات گرفته است؛ اصطلاحی که اشاره به هر چیزی دارد که اطلاعات را بین یک منبع و یک گیرنده منتقل می کند. رسانه می تواند به عنوان مثال شامل ویدئو، تلویزیون، طرح های خطی، مواد آموزشی چاپی، برنامه های کامپیوتری و معلمان باشد. این رسانه ها، هنگامی می توانند به عنوان رسانه های آموزشی در نظر گرفته شوند که پیام هایی را که حامل آنها هستند متضمن مقاصد آموزشی باشد. هدف رسانه ها، تسهیل ارتباطات و یادگیری است.

در طی صد ها سال، معلمان از انواع متفاوت وسایل کمک آموزشی شنیداری و دیداری استفاده کرده اند تا یاری رسان آنها در امر تدریس باشد. اخیرا، معلمان این مجموعه خود را که شامل مواد و روش هایی که در بردارنده تکنولوژی های جدید برای یادگیری است را بسط و گسترش داده اند. پیامد های تکنولوژی های جدید تر یادگیری شامل استفاده از کامپیوتر، دیسک فشرده، برنامه های ویدئویی دیجیتال، ارتباطات ماهواره ای و اینترنت است.

دانش آموزان، دیگر مقید به محدودیت های موجود در کلاس درس نمی شوند. از طریق مرکز رسانه ای مدرسه، شبکه های کامپیوتری از قبیل شبکه اینترنت و شبکه محیط دانشکده، جهان می تواند به عنوان کلاس هر دانش آموزی عمل کند.

رسانه ها و روش هایی که مربیان دوره های کارآموزی ترجیح می دهند اغلب متفاوت از آنهایی هستند که به وسیله معلمان دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از اصلی ترین دلایل این کار مربیان دوره کارآموزی این است که دوره ها و پایه های تحصیلی در مدرسه، به طور مطلوب، یک نواخت هستند. در حالی که برنامه های کار آموزی، اغلب برای صنعت در نظر گرفته شده اند. معلمان دوره های کارآموزی، اغلب با افراد بزرگ سالی سر و کار دارند که از لحاظ سنی از کودکان خرد سال و نوجوانان بزرگ تر هستند. استفاده از ایفای نقش، شبیه سازی ها و بازی های آموزشی، در دوره های کارآموزی، به خصوص در دوره هایی که با افراد مدیر، افراد سرپرست و همچنین کارکنانی که وظیفه فروشنگی را بر عهده دارند سر و کار دارد، به طور فزاینده ای در حال افزایش است. از الزامات شغلی این افراد، برقراری تعاملات بسیار زیاد با افراد دیگر است. بنابراین در میان روش های مورد استفاده برای کارآموزی این افراد، توسعه مهارت های ارتباطی، باید از اولویت بسیار بالایی برخوردار باشد. کارآموز، بلافاصله بعد از اتمام جلسات کازآموزی، باید این مهارت ها را به کارببندد. زیرا احتمالا کارآموز نمی تواند این مهارت را با روش های انتزاعی تر که از الزامات موقعیت های خاص شغلی آنها است به کار ببرد.

بیایید با یکدیگر شش نوع اساسی از رسانه هایی را در یادگیری و آموزش مورد استفاده قرار می گیرند را مورد بررسی قرار دهیم. رسانه ای که به طور معمول بیش از هر رسانه دیگری در آموزش و یادگیری مورد استفاده قرار می گیرد، متون نوشتاری است. متون نوشتاری شامل کاراکتر هایی از الفبای عددی است که می تواند در هر قالب و شکلی، مانند کتاب، پوستر، تخته گچی، صفحه نمایش کامپیوتر و ... نمایش داده شود. رسانه دیگری که به طور معمول در آموزش مورد استفاده قرار می گیرد، رسانه شنیداری است. رسانه شنیداری می تواند شامل هر چیزی باشد که شما می توانید بشنوید؛ مثل صدای یک شخص، موسیقی، صداهای مکانیکی (مثلا صدای ماشنی که در حال حرکت است)، سر و صداهای آزار دهنده و ... . رسانه دیگر، وسایل آموزشی دیداری است که به طور مرتب برای ارتقای یادگیری مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از رسانه ها، می تواند شامل نقش و نگار های رسم شده روی یک پوستر، نقاشی های روی یک تابلوی گچی، عکس ها، تصاویر یک کتاب، برنامه های کارتونی تلویزیون و ... باشد. نوع دیگیری از رسانه ها، رسانه های متحرک است. این رسانه ها، رسانه هایی هستند که قابلیت نمایش حرکت را دارا هستند که می تواند شامل نوار ویدئو، تصاویر متحرک و ... باشد. اما یک مجموعه از موادی که اغلب به عنوان رسانه مورد توجه قرار نمی گیرند، اشیاء واقعی و مدل ها هستند. این مواد، سه بعدی هستند و دانش آموزان می توانند آنها را لمس کنند و یا در دست بگیرند. ششمین و آخرین طبقه رسانه ها، منابع انسانی هستند. منظور از منابع انسانی در اینجا، معلمان، دانش آموزان، یا متخصصان موضوعات درسی است. منابع انسانی برای تحقق امر یادگیری، بسیار حیاتی هستند. دانش آموزان از معلمان، دانش آموزان دیگر و افراد بزرگسال یاد می گیرند.

Source: Instructional technology and media for learning, by Sharon E. Smaldino and James D. Russell, Eighth edition, upper saddle river publication

جمعه، آبان ۱۵، ۱۳۸۸

الگوهای طراحی نظام های آموزشی

ASSURE Model
http://www.unca.edu/education/edtech/techcourse/assure.htm

Kemp Design Model
http://www.instructionaldesign.org/models/kemp_model.html

Organizational Elements Model, OEM
http://actuatehp.com/take_me_ipt560/oem_eriktorres.htm

Transactional Distance
http://www.instructionaldesign.org/models/index.html

Iterative Design
http://www.instructionaldesign.org/models/iterative_design.html

Gerlach and Ely design model
http:///edutechwiki.unige.ch/en/Gerlach_and_Ely_design_model

Hannafin Peck Model
http://seamonkey.ed.asu.edu/~mcisaac/emc503/assignments/assign2/burns.html

Component Display Theory, M.D. Merrill
http://tip.psychology.org/merrill.html

Criterion Referenced Instruction, R. Mager
http://tip.psychology.org/mager.html

Elaboration Theory
http://www.learning-theories.com/elaboration-theory-reigeluth.html

Conditions of Learning, R. Gagne
http://tip.psychology.org/gagne.html

Instructional Systems Design ISD
http://www.nwlink.com/~Donclark/hrd/sat.html

ARCS Model
http://www.e-learningguru.com/articles/art3_5.htm

4C-ID Model
http://carbon.ucdenver.edu/~mryder/itc_data/4cid.html

Algo-Heuristic Theory
http://web.cortland.edu/frieda/ID/IDtheories/3.html

indiana University model
http://www.indiana.edu/~classrms/classrmdescript.html

Morrison, ross and kemp model
http://www.quasar.ualberta.ca/edit573/modules/module4.htm

Knirk and Gustafson model
http://adultlearnandtech.com/knirk.htm

Rapid Prototyping Model
http://www.zcorp.com/en/rapid-prototyping-model/spage.aspx

ADDIE model
http://www.learning-theories.com/addie-model.html